czwartek, 20 września 2012

Genialny imbir

Dokładnie rok temu wujek wtajemniczył mnie w cudowny sposób leczenia wszelkich przeziębień. I uwaga! Jest to...herbata imbirowa.
Za oknami mamy już jesień, porę typowo chorobową, a że sama zmagam się teraz z zatokami, postanowiłam przekazać Wam moją imbirową wiedzę tajemną ;)

 
Ułatwia trawienie
 
Łagodzi mdłości
 
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
 
Łagodzi bóle miesiączkowe
 
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. 
 
Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków.
 
Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
 
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu.
 
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
 
Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
 
i wiele innych...
 
UWAGA! Unikaj imbiru, jeżeli jesteś w ciąży, karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę układu trawiennego.

A teraz do dzieła ;)

Herbata imbirowa
 
Składniki:
 
imbir
miód
cytryna
czarna herbata
 

  1. Do dzbanka (1l) wsypujemy trochę czarnej herbaty. Im więcej jej wsypiecie, tym herbata będzie bardziej mocna..ilość tak naprawdę zależy od tego jak mocną herbatę lubicie.
  2.  
     
     
  3. Następnie obieramy imbir, kroimy na drobne kawałki i wsypujemy do dzbanka. Tutaj też ilość zależy od Waszych preferencji, im więcej imbiru tym herbata jest bardziej aromatyczna, mocna (paląca), pobudzająca, rozgrzewająca, itp.
  4.  
     
     
  5. Imbir z herbatą zalewamy wodą ok. 90 stopni i przykrywamy pokrywką
  6. Po ok. 2 minutach dodajemy łyżkę miodu - ja dodałam gryczany, bo taki akurat miałam pod ręką (dziadek pszczelarz na bieżąco mnie zaopatrza ;) ).
  7. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny, choc przyznam się, że ja zazwyczaj daję mniej.
I..tadam! Gotowe ;) Laikom imbirowym radzę powolne picie, żadnych szybkich i dużych łyków, bo możecie miec problem ze złapaniem oddechu ;p
     
Piłyście już kiedyś taką herbatkę? Jak wrażenia? A może znacie inne przepisy z imbirem w roli głównej?
 
buziaki ;*
lewinka


6 komentarzy:

  1. super przepis! Ja do tej pory kupowałam taką gotową mieszankę ziół i imbiru, ale myślę, że Twoja wersja jest tańsza i napewno nie gorsza, a nawet lepsza - bo wiem co dodaję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pijam, ale bez miodu.
    Jest pyszna i zdrowa. I tak rozgrzewa <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) na jesienne i zimowe wieczory idealna :)

      Usuń
  3. Ja pijam hektolitrami,ale tylko sam imbir z cytryną i nie obieram ze skórki. To jest moc!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co z nią robisz? sparzasz??

      Usuń
    2. Imbir z cytryną zalewam woda i gotuję 10 minut. Jest tak mocny, że aż parzy, ale od chorób ratuje:)

      Usuń

Zapraszam do pisania komentarzy i dziękuje za wszystke już pozostawione ;) Wszelkie uwagi będą bardzo pomocne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...